Dhamma

Olulisem, kui kirjutis, on see, kes loeb

Hingeelu

‘magis

‘magis –  lad keeles ‘rohkem’. Oma Vaimulikes Harjutustest ärgitas püha Ignatius Loyola inimest endalt küsima “Mida ma olen Jumala jaoks teinud? Mida ma teen Jumala pärast? Mida ma saan rohkem Jumala jaoks teha?”

Sõnaga ROHKEM on mõeldud kvalitatiivset suhtumist Jumalasse ja teistesse inimestesse, tegutsemist sügavama mõistmisega, olemist audentsem inimene armastava Jumala ees. See ei tähenda suuremat tegude arvu, küll aga oma tegude põhjuste läbi vaatamist ja siis endalt küsimist, et “arvestades minu andeid, oskusi, kohustusi, nõrkusi ja puudusi, kuidas ma saan olla rohkem “inimene teiste jaoks”?” Nii saab ka mõnele ettevõtmisele “ei” öeldes lähtuda ‘magis’e põhimõttest ja kohanduda rohkem Jumala tahtega oma elus.

Mitme hea valiku vahel peaks otsib inimne seda, mis rohkem vastab eesmärgile, milleks ta loodud on, mille on Ignatius Loyola Vaimulike Harjutustes sõnastastanud järgnevalt: Inimene on loodud selleks, et kiita, kummardada ja teenida Issandat, meie Jumalat, ja päästa selle läbi oma hing, ja kõik muu siin maa peal on loodud inimese jaoks, et aidata tal jõuda eesmärgile, mille jaoks ta on loodud (M. Kaplinski tõlge).

 

‘magis defineerib eelkõige suhteid, see “rakendub” vabalt, heldelt ja Jumalat austades armastust Jumala ja teiste inimestega jagades.

 

Share this post

SättedSobib